top of page

 

Πάνε σχεδόν δώδεκα χρόνια από τότε που στήθηκε στο Μαρμάρι το πρώτο αιολικό πάρκο ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην Ελλάδα με ισχύ 0,78 MW.

 

Η επιλογή δεν ήταν τυχαία. Με μέση ετήσια τιμή ταχύτητας ανέμου άνω των 10 μέτρων ανά δευτερόλεπτο, το Μαρμάρι συγκαταλέγεται στις 3 πρώτες περιοχές πανελλαδικά που έχουν τέτοιας εντάσεως ανέμους! Ένα δώρο από τη φύση.

 

 

 

Έχουν ήδη εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ευβοίας 347 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 212 MW.

Η έρευνα για την αναζήτηση γεωθερμικής ενέργειας άρχισε ουσιαστικά το 1971 με βασικό φορέα το ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών) και μέχρι το 1979 (πριν από τη δεύτερη ενεργειακή κρίση) αφορούσε μόνο τις περιοχές υψηλής ενθαλπίας. Κατά την εξέλιξη των εργασιών η ΔΕΗ, σαν άμεσα ενδιαφερόμενη για την ηλεκτροπαραγωγή, ανέλαβε τις παραγωγικές γεωτρήσεις υψηλής ενθαλπίας και την ανάπτυξη των πεδίων.

Συντάχθηκε ο προκαταρκτικός χάρτης γεωθερμικής ροής του ελληνικού χώρου, όπου φάνηκε ότι η γεωθερμική ροή στην Ελλάδα είναι σε πολλές περιοχές εντονότερη από τη μέση γήινη. Από το 1971 ερευνήθηκαν οι περιοχές: Μήλος, Νίσυρος, Λέσβος, Μέθανα, Σουσάκι Κορινθίας, Καμένα Βούρλα, Θερμοπύλες, Υπάτη, Αιδηψός, Κίμωλος, Πολύαιγος, Σαντορίνη, Κως, Νότια Θεσσαλία, Αλμωπία, περιοχή Στρυμόνα, περιοχή Ξάνθης, Σαμοθράκη και άλλες.

Στην Μήλο και Νίσυρο έχουν ανακαλυφθεί σπουδαία γεωθερμικά πεδία και έχουν γίνει γεωτρήσεις παραγωγής. Στη Μήλο μετρήθηκαν θερμοκρασίες μέχρι 325 °C σε βάθος 1000 m. και στην Νίσυρο 350° C σε βάθος 1500 m. Οι γεωτρήσεις αυτές θα μπορούσαν να στηρίξουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής 20 και 5 ΜW, ενώ το πιθανό συνολικό δυναμικό υπολογίζεται να είναι την τάξης των 200 και 50 MW αντίστοιχα.

Αιολική ενέργεια στη Νότια Εύβοια

Γεωθερμική ενέργεια στη Βόρεια Εύβοια

bottom of page